Primeur! afspraken faire vergoeding van zelfstandigen
Afsprakenkader over de vergoeding van artistieke en technisch artistieke zelfstandigen in de gesubsidieerde kunstensector is een feit. Een heuse primeur!
In uitwerking van het VIA 3-akkoord onderhandelden de vakbonden en oKo in 2023 een afsprakenkader met het oog op een faire vergoeding van zelfstandigen binnen de gesubsidieerde kunstensector ressorterend onder PC 304. Dit akkoord wordt vanaf 2024 onderdeel van het charter fair practices Juist is Juist.
Het akkoord is enkel van toepassing op de zelfstandige freelancers die een artistieke of technisch-artistieke functie uitoefenen. Het gaat om functies 1 t.e.m. 9 en functies 20 t.e.m. 26 in de functieclassificatie in de CAO met de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de podiumkunsten en muziek.
De functie wordt bepaald aan de hand van de functieclassificatie in PC 304 zoals beschreven in CAO 138114/CO/304 op datum van 19 december 2016, gewijzigd door de CAO 138114/CO/304 van 28 juni 2017. De beroepservaring wordt eveneens berekend aan de hand van de betreffende regels in deCAO.
In het akkoord wordt overeengekomen welke vergoeding minstens moet worden aangeboden aan een zelfstandige freelancer. Het brutoloon conform de minimumbarema’s van de CAO loon- en arbeidsvoorwaarden podiumkunsten en muziek voor de betreffende functie en de anciënniteit wordt vermenigvuldigd met een coëfficiënt van 1,46 om het minimum te factureren bedrag te bepalen voor een zelfstandige, exclusief BTW.
Bepalen van de coëfficiënt
In de berekeningen zijn de volgende elementen meegenomen: patronale RSZ, enkel -en dubbel vakantiegeld en wettelijke verzekeringen (arbeidsongevallen en BA).
Eindejaarspremie en kost sociaal secretariaat zijn niet meegenomen in de berekening.
De eindejaarspremie is een gesubsidieerd loononderdeel. De kost van het sociaal secretariaat valt buiten de loonkost. Een opdrachtgever kan wel beslissen om deze elementen mee te nemen in de berekening van de minimumvergoeding die zij toepassen, waardoor die wat hoger zal uitvallen.
In onze berekeningen maken we gebruik van zowel maand- als dagbedragen. Het is toegestaan om deze bedragen om te zetten naar een uurbedrag, met als ondergrens een minimum van 3 uur per contract.
Onkostenvergoedingen zoals de verplaatsings- of maaltijdvergoedingen worden nog steeds apart vergoed.
Verfijning van een afspraak 3 in het charter Juist is Juist
“De professionele kunstensector betaalt correct in alle contractuele relaties. Als een opdrachtnemer aan de slag is met een arbeidsovereenkomst, via artikel 1bis of via een SBK, dan bepalen geldende cao’s zijn minimale brutoloon. Het minimale honorarium van een zelfstandige in een artistieke of technisch artistieke functie wordt berekend op basis van brutoloon x coëfficiënt van 1,46 van een werknemer in een gelijkaardige functie. Als de opdrachtnemer ervoor kiest om zich te laten vertegenwoordigen door een tussenpersoon, dan is die tussenpersoon verantwoordelijk voor een correcte verloning van de opdrachtnemer.”
Om het toepassen van deze afspraak te vereenvoudigen zijn we op dit moment nog een eenvoudige calculator aan het ontwikkelen. Deze tool zal binnenkort beschikbaar zijn .
We laten jullie weten waar en wanneer die tool online staat.
Deze afspraak geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld op 15 maart 2024 een projectsubsidiedossier zouden indienen.
Meer info op https://okobe.sharepoint.com/:w:/s/oKoFiles/EZPFLsiJUkpPr0mpD4eJAbwBgOnbM_jTQ-XYsXGz2RZiVA?rtime=Q-wbvQIk3Eg
Inge Hermans