Wij steunen (uiteraard) de BDS-campagne
ACOD Cultuur steunt de wereldwijde oproep van Palestijnse middenveldorganisaties om deel te nemen aan de BDS campagne: Boycot, Desinvestering en Sancties. Deze campagne, die opkomt voor de rechten van de Palestijnen, is een succes en kan elke steun gebruiken. Wij roepen cultuurwerkers op om deze campagne te steunen omdat we simpelweg geen vrede kunnen nemen met onderdrukking, kolonisatie en apartheid. De schendingen van de mensenrechten en internationale akkoorden door de Israëlische staat moeten stoppen. Kies, en sta mee aan de juiste kant van de geschiedenis.
Het is nu…
100 jaar sinds de “Balfour Declaration” van 1917.
70 jaar sinds de Nakba, de uitzetting van 750 000 Palestijnen.
50 jaar sinds de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook werden bezet 15 jaar geleden dat de 700 km lange illegale apartheidsmuur werd gebouwd.
10 jaar sinds de land-, zee- en luchtblokkade van de Gazastrook begon.
Als vakbond gaan wij resoluut voor het verdedigen van de rechten van werknemers op waardig en eerlijk werk, vrij van onderdrukking en discriminatie.
Omdat economiën, internationale handelsakkoorden en internationale bedrijven niet ophouden aan nationale grenzen is het essentieel dat solidariteit dat ook niet doet.
Omdat zwijgen toestemmen zou zijn wanneer bedrijven winst plaatsen boven internationaal recht en mensenrechten is solidariteit het enige mogelijke antwoord om hen ter verantwoording te roepen.
Neutraliteit is comfortabel zelfbedrog, het ontlopen van verantwoordelijkheid. (In dit filmpje legt uit Anna Baltzer waarom.)
Daarom beantwoorden wij, naar het voorbeeld van de Noorse vakbonden, de oproep die op 1 mei 2017 werd gelanceerd door Palestijnse vakbonden om de BDS-campagne te onderschrijven.
– Om de boycott campagne actief te steunen tegen Israëlische en internationale bedrijven die medeplichtig zijn aan de schendingen van Palestijnse rechten.
– Om te desinvesteren uit bedrijven en instituten die medeplichtig zijn in het Israëlische staatssysteem van bezetting, kolonisatie en apartheid.
– Om druk te zetten op onze regeringen om militaire en handelsrelaties met Israël op te zeggen.
– Om deze oproep bekend te maken bij onze leden en om actief campagnes te steunen die in lijn liggen met deze oproep.
Sinds 2000 is het Associatieverdrag tussen de EU en Israël de belangrijkste basis voor de economische betrekkingen tussen de EU en Israël. Israël schendt duidelijk de clausule over mensenrechten van dit verdrag. Europa is de grootste markt voor Israëlische producten. De export van Israëlische goederen naar de EU was in 2016 21,142 miljard waard, wat staat voor 30 % van de hele Israëlische uitvoer. wij zullen dan ook, als cultuurvakbond, blijvend druk uitoefenen op de Europese regering in Brussel om een einde te maken aan dit verdrag.
Hierbij een overzicht van Belgische cultuurwerkers en -organisaties die de BDS-campagne zelf onderschreven.
Meer info over de BDS-campagne: Palestina solidariteit.